Cukiernia SELFIER powstała w 2017 roku. Jej założycielką jest Joanna Pichur, architektka i restauratorka, która swoją przygodę z gastronomią w Przemyślu zaczynała od cenionej restauracji Cuda Wianki założonej w 2014 roku i letniego pubu nad Sanem - SANówy z 2016 roku.
Joanna Pichur
Cukiernia powstała z marzenia o miejscu, w którym można będzie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, gdzie wskrzeszane będą tradycyjne polskie przepisy oraz promowane współczesne wypieki cukiernictwa francuskiego i włoskiego.
Wystrój cukierni był potrzebą stworzenia w Przemyślu lokalu eleganckiego, dopracowanego w szczegółach i kojącego dla zmysłów. Fundamenty naszej cukierni to tradycja, dobry jakościowo produkt i klasyczne techniki cukiernicze.
Menu zmienia się u Nas sezonowo - w lecie królują jagodowe, lokalne owoce, w zimie czekolada, kremy orzechowe i kawowe. Stosujemy wyłącznie najwyższej jakości składniki m.in. 82% masło, śmietankę kremówkę, jaja z wolnego chowu, belgijską czekoladę czy serek mascarpone. Wszystkie nadzienia, których używamy do naszych deserów wykonaliśmy od początku do końca na naszej pracowni - zaczynając od smażonych wiśni i konfitur, po karmel z solą, mus czekoladowy i lemon curd.
Nie używamy półproduktów, margaryny i gotowych rozwiązań. W naszej ofercie dostępne są naturalne lody, których autorką jest założycielka naszej cukierni, tradycyjne wypieki staropolskie takie jak pączki z 1932 roku, bardzo szlachetne i pracochłonne drożdżówki z ciasta francusko-drożdżowego czy klasyczne, lubiane powszechnie ciasta, takie jak „Malinowa Chmurka” czy „Pani Walewska”. Wykonujemy też torty okolicznościowe pod indywidualne zamówienie, specjalizujemy się w kompleksowych obsługach wesel. Z czasem nasza oferta poszerzyła się o lokalną palarnię kawy, której mieszanki nazwaliśmy ulicami Przemyśla, piekarnię specjalizującą się w chlebach na domowym zakwasie oraz manufakturę czekolady.