Monosort a blendy kawowe. Czym się różnią i w jaki sposób kierować swój wybór...
Monosort a blendy kawowe. Czym się różnią i w jaki sposób kierować swój wybór...

Palarnia Kawy SELFIER, przygotowała dzisiaj dla kawowych smakoszy nieco wiedzy. O czym dzisiejszy wpis? Monosort a blendy kawowe - czym się różnią i w jaki sposób kierować swój wybór? Startujemy!

Rozróżniamy dwie, bardzo popularne wśród kaw kategorie produktów dostępnych w palarniach. Jest to zarówno kawa blend jak i single orgin. Poniżej odpowiedź na pytanie, czym różnią się od siebie poszczególne ziarna i jakie są między nimi kluczowe różnice.




Mianem „single origin” określa się kawy jednorodne, czyli pochodzące z jednego, ściśle zdefiniowanego miejsca. Termin ten jest jednak dosyć szeroki. Ziarna mogą być pozyskiwane z jednego kraju, regionu, gospodarstwa, a nawet zbioru i części działki. Nie bez powodu cieszą się one uznaniem koneserów. Produkty tego typu wyróżniają się najwyższą jakością. Najczęściej zaliczane są do segmentu speciality. Powstają więc przy ścisłej współpracy ekspertów, którzy kontrolują ich produkcję i czuwają nad najwyższymi standardami. Przy tworzeniu tego typu kaw, szczególny nacisk kładzie się na zachowanie ich szczególnych cech. Kawy jednorodne słyną z unikalnych walorów smakowych, ściśle związanych z miejscem pochodzenia. Położenie geograficzne, specyficzny mikroklimat, okoliczna roślinność, rodzaj gleby – to właśnie one kształtują ich wyjątkowy profil smakowy. Dzięki temu można wyczuć w nich typowe regionalne smaki – nuty owoców, przypraw czy kwiatów. Smak kawy jednorodnej pozostaje unikalny, łatwo rozpoznawalny i trudno pomylić go z jakimkolwiek innym. Tego typu nasiona wypalane są lekko lub średnio, by nie pozbawić ich bogatego aromatu. Kawy single origin to doskonały wybór dla osób, które lubią poznawać nowe smaki i wciąż poszukują nowych, kawowych doznań. Z pewnością trafią idealnie w gust miłośników regionalnych aromatów. Kawy jednorodne pozwalają pogłębić swoje kawowe doświadczenia, poznać regionalne profile kaw i odkryć nowe, nietypowe oblicza „małej czarnej”. Aby móc w pełni cieszyć się ukrytymi w nich nutkami, najlepiej pić je bez żadnych dodatków.

Blend jest natomiast mieszanką dwóch lub więcej kaw, z których każda pochodzi z innego regionu. Mieszanki ziaren komponują profesjonalni roasterzy, którzy potrafią stworzyć kompozycję ściśle dopasowaną do indywidualnych preferencji. Na ich smak większy wpływ – niż pochodzenie ziaren ma: metoda obróbki, palenia czy parzenia. Do tworzenia mieszanek zwykle wykorzystuje się ziarna pozyskiwane z dwóch/czterech regionów. Komponowane są one w taki sposób, by ich nuty aromatyczne wzajemnie się dopełniały i uzupełniały. Dzięki temu ich smak jest stabilny i zrównoważony. Nie ulega też wahaniom pod wpływem zmian klimatycznych. Mieszanki różnych kaw pozwalają delektować się bogactwem smaków. Owoce kawowców, tworzące blend mogą natomiast różnić się wielkością, a co za tym idzie – także stopniem palenia, który uwidacznia się w różnej barwie poszczególnych nasion. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem mleka. Mogą być palone w dowolny sposób – w zależności od preferencji. Kawowe mieszanki to niezawodna propozycja dla miłośników klasyki, którzy cenią sobie stabilność.

Mieszanki zwykle należą do powszechnie dostępnych, podczas gdy kawa speciality występuje w znacznie mniejszej ilości – wszystko ze względu na ograniczenie terenu zbiorów oraz ścisłą kontrolę jakości ziaren.







W odniesieniu do propozycji ziaren naszej Rzemieślniczej Palarni SELFIER, w momencie trudności w poszukiwaniu najodpowiedniejszej pod względem pełnego profilu sensorycznego kawy - zatem intensywności, stopnia kwasowości, słodyczy czy goryczy, polecamy wybór kawy w wersji blend, która będzie doskonale zbilansowana. Zachęcamy także do kontaktu - chętnie doradzimy w wyborze.




                                                                                   Kawy z Palarni Selfier


 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl